Aspartam – słodzik zagrożenie?

Nie od dziś wiadomo, że to co sztuczne, nienaturalne nie jest do końca dla nas zdrowe. Słodzik został w 2013 roku uznany jako w pełni bezpieczny, dlatego został dopuszczony do masowej produkcji i sprzedaży. Są jednak naukowcy, którzy maja inne zdanie. Część wyników badań została zignorowana i odsunięta na dalszy plan, a wszystko po to by produkty zawierające ten związek dopuścić do sprzedaży.  Już od lat 70-tych część specjalistów zauważa, że popularny słodzik może powodować uszkodzenia mózgu, raka wątroby, czy płuc. Jak zwykle w takich sytuacjach zapewne nasze zdrowie stanęło w opozycji do zarobków światowych firm – klasyczny konflikt interesów. Część naukowców nawet uważa, że aspartam powinien zostać wyeliminowany z rynku Europejskiego. Taka niestety gorzka prawda i jedyny sposób żeby ją posłodzić to … klasyczny cukier!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *